Sposób przygotowania

Krówki waniliowe
przepis Bakerlady



Składniki na około 25 cukierków:

300 ml mleka skondensowanego z puszki, niesłodzonego (może być kremówka)
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Wszystkie składniki gotować na sporym ogniu w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gotować aż doprowadzi się do wrzenia. Gdy masa będzie już wyraźnie gęsta i beżowa i wykaże tendencję do przypalania się (u mnie to było jakieś 15-20 minut), należy zdjąć garnek z ognia. Ucierać masę jeszcze kilka (lub więcej) minut. Wyraźnie zgęstniałą masę wylać do małego naczynia wyłożonego folią aluminiową. (Może to być też na przykład keksówka.) Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania.
Czytałam, że im dłużej krówki są gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche wychodzą (nie sprawdziłam tego, choć moje, jak już wspomniałam, wyszły mało kruche :)).

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !