Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy z drożdży, ciepłego mleka i dwóch łyżek cukru. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski wraz ze szczyptą soli. Jedno jajko i jedno żółtko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną dodajemy do mąki wraz z rozczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę. Na koniec dodajemy rozpuszczoną KASIĘ i wyrabiamy dalej. Na tym etapie wyrabiania również możemy dodać mąkę, jeśli uznamy, ze ciasto jest zbyt luźne. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie kolejnych 30 minut możemy przystąpić do przygotowywania bułeczek. Od ciasta odrywamy niewielkie kulki, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i robimy w nich wgniecenie przy użyciu kciuka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem i na każdej bułeczce układamy po jednej truskawce lub po pół łyżeczki jagód. I wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni.Zobacz więcej

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    pysznie wyglądają
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    bardzo fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kas2

    wyglądają przepysznie
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    Mniam, mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    śliczne i pięknie wyrosły
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne bułeczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    bardzo smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !