Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort serowy z kremem krówkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna lub masło 1/2 kostki
mąka 1 i 1/3 szklanki
cukier puder 1/2 szlanki
kakao 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 5 dag
polewa lub posypka
krówki 30 dag
ser półtłusty 1 kg
mleko 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
jajko 5 szt
aromat śmietankowy
masło lub margaryna 10 dag
cukier puder 10 dag
kakao 2 łyżki
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowy z kremem krówkowym

Margarynę stopić, wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wlać margarynę, zagnieść ciasto, przełożyć do natłuszczonej i opruszonej mąką tortownicy, ugnieść. Krówki wsypać do rondelka, wlać kilka łyżek mlekai podgrzewać aż się roztopią. Ser zemleć, jaja utrzeć z cukrem na puch, mieszając powoli dodawać ser, wlać pozostałe mleko i dodać połowę masy krówkowej oraz aromat. Wymieszać, rozsmarować na cieście. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Tort polać resztą masy krówkowej i udekorować posiekanymi orzechami. Masło na polewę podgrzać, dodać cukier puder i kakao, na końcu wlać 2 łyżki wody i mieszając powoli razem zagotować. Posmarować boki tortu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 15.05.2011 08:36
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak