Sposób przygotowania

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, zalać w rondelku 1,5 szkl. wody, dodać ok. 0,5 łyżeczki soli, gotować na małym ogniu aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. W między czasie dokładnie umyć i wyszorować pomarańczę, sparzyć 2-3 krotnie wrzątkiem, wytrzeć do sucha. Zetrzeć zewnętrzną warstwę skórki na najmniejszych oczkach tarki, z owocu wycisnąć sok. Z granatu wyjąć/wydłubać pestki. Kiedy kasza wchłonie całą wodę i zmięknie przemieszać ją widelcem, dodać skórkę pomarańczową i sok, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 2-3 min. Wyłożyć na półmisek, posypać pestkami granatu i natką pietruszki. Podawać jako dodatek do mięs pieczonych i drobiu.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    anya_86

    na najbliższy weekend zrobię:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    anya_86

    zrobiłam, smaczne, ale startej skórki z pomarańczy dałabym z połowy a sok z całej, takie moje skromne zdanie
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Anya, kwestia smaku z tą skórką, ja ją lubię i dlatego była z całego owocu :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marcin37

    przepysznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    wygląda cudnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !