Sposób przygotowania

składniki: mała kostka drożdży 42g
ok. 3,5 szkl. mąki pszennej wrocławskiej (szkl. poj. 250 ml)
ok. 200 ml ciepłego mleka
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
50g stopionej Kasi
1 żółtko

sposób przygotowania: drożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe, ale nie gorące mleko, wymieszać i odstawić na 10-15 min.. Mąkę przesiać z solą dodać pozostały cukier, podrośnięty rozczyn, i roztrzepane jajko, zarobić ciasto i wyrabiając dolać przestudzoną Kasię. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ścianek miski i dłoni czyli ok. 10-15 min. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Następnie zagnieść ponownie i podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałeczek, zlepić je razem z jednego końca i zapleść - pierwszy z lewej strony podkładamy pod dwa następne pod spód i nakładamy na wierzch tego najbliższego po lewej; następnie pierwszy z prawej podkładamy pod spód dwóch splecionych i nakładamy na wierzch tego najbliższego po prawej - czynności powtarzamy do końca wałeczków. Końce zlepiamy zaginając je nieco pod spód. Chałkę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. żeby podrosła. Smarujemy wierzch żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min.. w temp. 200st. C.. Gdyby wierzch zanadto się rumienił można przykryć ją delikatnie arkuszem papieru do pieczenia. Ja zrobiłam jedną dużą, długą chałkę, ale podanej ilości składników z powodzeniem wyjdą 2 mniejsze.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szyba

    pychotka
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    przepiękna
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    uwielbiam chalke z masełkiem, przepis na pewno wyprobuje :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    pięknie wygląda... zjadłabym takiej chyba z połowę;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    zjadłabym
  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    amorzenek

    wygląda super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Gabriela7

    wspaniałe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    jak z cukierni, oj mniam ;)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Oj, nie pamiętam kiedy chałkę ostatni raz jadłam... Chyba się do Ciebie wproszę, żeby sobie jej smak przypomnieć :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    takie domowe pyszne na każda okazje
  • 1
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    wygląda jak sklepowa mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ojej, dziękuję - to miłe z Twojej strony :)
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    ale pięknie zapleciona! właśnie zabieram się do zrobienia z tego przepisu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    powodzenia ! to nie jest takie trudne jak mi się wydawało :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    jak z cukierni : )
  • 0
    original
    Opublikowano

    magda1976

    Pychotka, na śniadanie z masełkiem
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Pięknie wypieczona chałeczka !
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Swiwtna chalka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !