Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć,zalać wodą i gotowac 25min ,przecedzić zimną wodą,obrać .Ziemniaki przecisnąć przez praskę ,dodać jajko,żółtko ,sól i wyrobić gładkie ciasto .Łyżką wyciąć kulki wielkości wiśni ,obtoczyć w mące i formować podłużne kluski.Układać na posypanej mąką stolnicy.W naczyniu zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli ,wkładać kluski i gotować na małym ogniu około 2min.Ugotowane kluski wyjać łyżka cedzakową ,przelać zimną wodą i osączyć.Na patelni roztopić masło i smażyć na nim kluski na złoty kolor .Gotowe kluski przełozyć na talerze ,posypać makiem i cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !