Sposób przygotowania

Posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Odciąć 1/3 ciasta, resztą wylepić tortownicę o średnicy 26 cm. Upiec na jasnozłoty kolor. Ostudzić.

Wszystkie składniki masy, oprócz dwóch białek, utrzeć w malakserze na aksamitną, puszystą masę. Delikatnie wmieszać dwa ubite białka, otartą skórkę pomarańczy, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Masę wylać na podpieczony kruchy spód w tortownicy. Na grubych oczkach tarki zetrzeć resztę ciasta na wierzch ciasta. Piec w temperaturze 170*C. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Użyłam formy o wymiarach 21x32 cm. Piekłam 50 minut w podanej w przepisie temperaturze, przez 15 minut nie otwieram piekarnika, następnie lekko uchylam drzwiczki. Dopiero, gdy sernik dobrze przestygnie, wyjmuję go z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    pysznie wygląda:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Wyglada apetycznie, a dekoracja jest bardzo ładna :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ekstra sernik;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    lubię serniki
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Sernik to ja uwielbiam:)
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    apetyczny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    bardzo apetyczny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Delicje!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    pyszności serniczek
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    wspaniały
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    serniczki są pyszne , papież wie co dobre.....hihi....
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    doskonały
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    przepyszny !
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    rewelacyjny:)
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    na czasie ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Owszem caralajna masz rację, bo właśnie rozpoczęło się konklawe, a ten sernik to ponoć był ulubiony sernik Jana Pawła II, który piekły dla Niego siostry zakonne z Polski.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    Pyszny sernik i ciekawostka na deserek
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Muszę wypróbować:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !