Sposób przygotowania

Rozwiń płat ciasta francuskiego, ułóż jeden obok drugiego. Zostaw tak na 25-30 min, aby rozmarzły. W tym czasie 8 jajek włóż do lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź. Następnie obierz ze skorupek i odłóź do całkowitego wystudzenia. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, drobniutko pokrój. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Dołóź pieczarki i smaż 2 min. Pod koniec smazenia przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia. Następnie wbij ostatnie jajko. Dodaj bułkę tatrą i natkę. Dobrze wymieszaj. Płaty francuskie ciasta potnij na 8 kawałków. Na srodku każdego nałóż porcję pieczarek. Na tym pionowo umieśc jajko. Dodaj bułkę tartą i natkę. Ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Wierzchy pakiecików posmaruj żółtkiem uprzednio wymieszanym ze śmietanka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180st. Piecz ok. 20 min. aż pakieciki ładnie się zrumienią.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !