Przepis i sposób przygotowania na: Bigos mojej mamy
Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy z golonką, żeberkami i antrykotem, gdy mięso będzie miękkie to je wyjmujemy i obieramy z kości. Obrane wkładamy z powrotem do naszej kapusty i dodajemy pokrojone grzyby wraz z wodą w której się moczyły.
Kiełbasę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni, po przesmażeniu dodajemy ją do garnka z kapustą. Po dodaniu kiełbasy dodajemy pokrojoną kapustę słodką (białą). Wszystko razem gotujemy przez kilka godzin. Odstawiamy w chłodne miejsce. Na drugi dzień wstawiamy garnek z powrotem do gotowania. Znowu gotujemy (oczywiście od czasu do czasu mieszając!) przez godzinę i odstawiamy w chłodne miejsce. Trzeciego dnia powtarzamy tą czynność. Próbujemy czy istnieje potrzeba dodania przypraw- wszystko zależy od tego jak ostra była kapusta i kiełbasa.
Gotowy bigos wekujemy w słoiki. Podajemy z kawałkami grubej parówki.
Zimową porą bigos możemy gotować jeszcze dłużej, zwłaszcza wtedy, gdy możemy wystawić go na balkon.