Sposób przygotowania

1. Szparagi oczyść, odetnij twarde końce. Białe szparagi obierz całe, a zielone tylko 1/3 długości. Mleko wymieszaj mikserem z wodą mineralną, jajkami i mąką. Ciasto przykryj i odstaw na 20 min.
2. Rozgrzaną patelnię cienko smaruj masłem. Wylewaj niewielkie porcje ciasta. Równomiernie rozprowadzaj po całej powierzchni patelni. Smaż cienkie naleśniki. Zsuwaj je na odwrócony do góry dnem talerz i trzymaj w cieple, aby nie wystygły.
3. Szparagi zwiąż w pęczki. W garnku zagotuj posoloną wodę. Ustaw w niej białe szparagi główkami do góry. Dodaj cukier i 1 łyżkę masła. Gotuj 15 min. Po 5 min dodaj zielone szparagi. Pomidory sparz, obierz, potnij w kosteczkę. Natkę posiekaj.
4. Cebulę obierz, posiekaj. Ocet balsamiczny połącz z octem winnym. Przypraw solą i pieprzem. Dolej oliwę, ubij na jednolity sos. Wymieszaj go z pomidorami i cebulą. Szparagi rozłóż na naleśnikach. Polej sosem, posyp natką i złóż je na pół.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !