Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla wiśniowa

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg mąki pszennej 60
dkg cukru zwykłego 10
ml mleka 125
łyżeczki soli 1/3
g masła 100
dkg świeżych drożdży 3
dkg żurawiny suszonej 10
1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej do formy:
10 dkg cukru pudru + sok z 1/2 cytryny + ew.2-3 łyżki gorącej wody lukier:
dżem wiśniowy 1 słoik
aromat waniliowy kilka kropli
jajko 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla wiśniowa

Mąkę przesiać z solą. Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać, odstawić pod przykryciem na 5-10 min.. Masło stopić. Do mąki wbić jajka, dodać cukier, aromat, rozczyn i przestudzone masło, zarobić ciasto. Jeśli byłoby zbyt luźne można dosypać nieco mąki. Ciasto wyrabiać aż zacznie odchodzić od naczynia i dłoni a następnie uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 30-45 min. powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie dżem przełożyć do rondelka i nieco podgrzać, ale nie gotować. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt grubości ok. 5 mm i długości blaszki, w której będziemy je piec (moja to długa na 35 cm, taka na makowiec). Na każdy placek wyłożyć połowę dżemu i równo go rozsmarować po powierzchni zostawiając wolne brzegi na szer. ok. 2-3 cm. Delikatnie zwinąć jak roladę, boczne brzegi zlepić zaciskając i zawinąć pod spód. Strucle przełożyć do blaszek wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką (długi brzeg powinien być pod spodem), odstawić na 15-20 min. pod przykryciem aby ponownie podrosły. Piec ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w foremkach. Przestudzone wyjąć i polukrować lukrem utartym z cukru pudru, soku cytrynowego i wody. Wierzch posypać posiekaną żurawiną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.04.2016 15:07
smaczny deser
asiatok 16.01.2016 19:47
Cóż za pyszności!!!!
goofy9 04.06.2012 21:24
zjadłam ją oczami :)
czekoladka_m 05.09.2011 18:43
Z pewnością bardzo smaczna:)
Renataj 02.08.2011 22:53
PYSZNE. APETYCZNE. SUPER.
Karolina92 01.07.2011 15:38
alez ona fantastyczna! :)
Katarzyna99 26.05.2011 23:32
delicje
Sarenka 19.05.2011 18:35
Az ocieka smakiem :P
izapozdro 23.03.2011 20:07
mniam
Barbara/zuza22_85 20.03.2011 19:23
mniamka pyszności
FAFIK 06.03.2011 12:49
Pychota
marta0906 04.11.2010 19:07
pychotka
hastalavista 23.10.2010 01:05
pięknie wygląda :)
Malinka 21.07.2010 19:50
Aż ślinka cieknie:)
wedith1 12.07.2010 20:51
Pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak