Sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, dodaj wodę i sól - zagnieć luźne ciasto. Podziel je na kawałki i odłóż na bok przykryte ściereczką.

Przygotuj nadzienie. Grzyby opłucz i pokrój dosyć drobno. Posiekaj cebulę, czosnek (2 ząbki) i papryczkę. Na patelni rozgrzej oliwę - w pierwszej kolejności smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kurki, smaż ok. 5 min. Dodaj czosnek, papryczkę i posiekany tymianek - smaż chwilę i dodaj wermut. Kiedy alkohol odparuje, dodaj musztardę francuską, sól i pieprz do smaku. Na końcu dodaj masło i odstaw nadzienie do wystygnięcia.

Rozwałkuj kawałki ciasta (tak cienko, jak na klasyczne pierogi) i wykrój z niego kwadraty o boku ok. 10cm. Na każdym kawałku układaj po łyżeczce nadzienia i formuj sakiewki (jak na zdjęciu powyżej). Pierożki gotuj w osolonej wodzie - wrzucaj je na wrzącą wodę i wyciągaj po chwili, od wypłynięcia na powierzchnię.

Rozgrzej na patelni ok. 3 łyżki oliwy i smaż posiekany czosnek (2 ząbki). Po chwili (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił) dodaj pomidory w puszce. Dopraw je bazylią, cukrem, solą i pieprzem i gotuj przez ok. 10min.

Wlej sos pomidorowy do naczynia żaroodpornego. Dodaj śmietanę, lekko zamieszaj. Wkładaj do sosu pierożki. Piecz w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 10min. Tuż przed końcem pieczenia posyp danie startym parmezanem. Pierożki podawaj prosto z piekarnika (lepiej brzmi prosto z pieca ;)), możesz je przyozdobić świeżą bazylią.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Wspaniałe ,aż zrobiłam się głodna .
  • 2
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Wyglądają pysznie!
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo ciekawy przepis a do tego dokładnie wszystko opisane - chętnie wypróbuję bo uwielbiam grzyby a szczególnie kurki
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    wyglądają rewelacyjnie!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    apetyczne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bym powiedziala krótko - pelen wypas :D
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pycha
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Oczy same jedzą patrząc na te pyszne pierożki.
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    pięknie się prezentują i na pewno smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    rewelacja,zabieram do siebie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    ciekawe danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !