Sposób przygotowania

Sprawionego szczupaka przecinamy na pół i dzielimy na mniejsze kawałki (powinny być takiej wielkości by dały się zrolować),solimy i nacieramy pieprzem i odstawiamy na kilka godzin.Każdy kawałek ryby obwiązujemy nitka kucharska.Marchewkę pietruszkę oraz seler obieramy i dzielimy na dowolnej wielkości kawałki.Gotujemy 1,5 litra wody i wrzucamy warzywa i gotujemy wywar dodając gozdziki i ziele angielskie.Por przecinamy na pół myjemy i dodajemy do wywaru,następnie wsypujemy tymianek.Na kilka minut przed końcem gotowania wlewamy sok z cytryny i białe wino.Po zdjęciu z ognia zalewę odcedzamy i schładzamy.Roladki ze szczupaka układamy w glinianym półmisku zalewamy marynatą i trzymamy w lodówce 6 dni.Podajemy z pieczywem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !