Sposób przygotowania

Łopatkę pokroić na kotlety, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Następnie obtoczyć z w mące i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, zrumienić z obu stron. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić na mniejsze cząstki i wrzucić do mięsa, aby razem z nim się zrumieniła. Kiedy zarówno mięso jak i cebula będą podsmażone, zalać je wodą i dusić ok. 2 godzin do miękkości, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę, ciągle uzupełniając wodę - bitki powinny być niemal całkowicie w niej zanurzone. Dzięki temu, że bitki obtoczone zostały w mące, z powstałego płynu otrzymamy pyszny gęsty sos, idealny do klusek śląskich, czy wielkopolskich pyz.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !