Sposób przygotowania

Składniki powinny mieć temperaturę pokojowa. Masło lub margarynę trzeba roztopić a potem schłodzić, mleko trochę podgrzać. Do miski przesiać make, dodać cukier waniliowy i zwykły cukier, zrobić wgłębienie, w które w kruszyć drożdże, zalać je niewielka ilością mleka i odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Jedno białko jajka zostawić w miseczce, do ciasta dodać żółtko i cale jajko, następnie powoli wlewając mleko wyrabiać ciasto, które powinno być gładkie i dość ścisłe. Na koniec dodać tłuszcz i wyrobić ciasto ok 10 minut, uformować kule, oprószyć maka i przykryć ściereczka na 1 godzinę wyrastania. Po tym czasie wyrobić znów ciasto i włożyć do foremki podłużnej, przykryć ściereczka i zostawić do wyrastania na 15 minut. W tym czasie połączyć składniki na kruszonkę w miseczce i wyrobić je. Powierzchnie ciast posmarować białkiem i posypać grubo kruszonka, piec w 170 stopniach około godzinę. sprawdzać drewnianym patyczkiem czy opiekło się w środku, po wyjęciu z piekarnika, zostawić ok 10 minut w foremce, zanim wyjmiemy.
Ja miałam formę jednorazówkę można kupić takie :)


3 szklanek maki pszennej
150 gram masła lub margaryny
3/4 szk. cukru
cukier waniliowy
2 małe jajka
7 dag drożdży
2 szk. ciepłego mleka

NA KRUSZONKĘ:
3/4 szk. maki
3/4 szk. cukru
1/3 paczki masła lub margaryny

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    apetyczna :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    pysznie się prezentuje:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    slawekslawek

    Lukier wygląda jak by co dopiero był zrobiony
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !