Sposób przygotowania

Około 2 litry wody wlewamy do garnka, zagotowujemy, następnie dodajemy kości wieprzowe i gotujemy wywar. W międzyczasie cebulę( można dodać więcej niż jedną, jeśli ktoś lubi) siekamy dość drobno i podsmażamy na tłuszczu. Cebulkę po podsmażeniu dodajemy do wywaru z kości. Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę i po 30 minutach dodajemy do gotującego się wywaru( ja dodaję białą). Wywar z kości solimy do smaku i gotujemy przez około 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie z wywaru wyjmujemy kości, a dodajemy ziemniaki. Z kości obieramy mięso i dodajemy do wywaru. Następnie dodajemy majeranek i roztarty czosnek. Gdy ziemniaki będą miękkie możemy dodać zakwas. Żurem gotujemy zaprawiając pod koniec gotowania śmietaną i mąką. Następnie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    żurek pyszny, ale jakie jajka - na pewno swojskie, też takie kupuję i są równie żółciutkie jak Twoje.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wspaniały żurek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Monika- oczywiście, że swojskie :) Jajek ze sklepu nie lubię, moim zdaniem są niesmaczne.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    już mi ochotę narobiłaś na żurek choć przecież całkiem niedawno jadłam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    pycha, żurek to jedna z moich ulubionych zupoek
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    smaczniutki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wygląda super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !