Sposób przygotowania

Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.. Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w grube paski. Cebulę obrać pokroić w kostkę albo półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, gdy się zeszkli dodać grzyby i smażyć mieszając aż puszczą sok. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem, dolać ocet, smażyć aż cały sok odparuje, na koniec dodać natkę i odstawić do przestygnięcia. Ser pokroić w drobną kostkę i dodać do zimnych grzybów. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, podsypując blat mąką, nadając kształt koła śr. 25-30 cm.. Na połowę każdego koła nałożyć 1/2 farszu, przykryć drugą połową koła, brzegi zawinąć do środka mocno dociskając. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i nakłuć w kilku miejscach czubkiem noża. Ułożyć na blasze, piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10-15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu. Ciasto jest mięciutkie i delikatne w smaku a do farszu możecie wykorzystać inne grzyby leśne albo pieczarki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    super szkoda tylko że tak dużo pracy przy tym...
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    ale efekt wygląda świetnie
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Kasiu, zapewniam Cię, że roboty wcale nie ma dużo - może przepis wygląda na skomplikowany bo starałam się opisać wszystko dokładnie, ale ciasto jest bardzo proste a farsz to tylko przesmażone, doprawione grzyby. Spróbuj, sama zobaczysz!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mariusz14

    ciekawe jak smakuje?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychotkaaa
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszniutkie
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Pyza Ty jesteś niesamowita !!!! drugiej takiej jak Ty nie ma chyba w całym necie :) zjadasz \"wszystkie\" grzyby?????? ja je widzę pierwszy raz ale jak jesz i żyjesz to znaczy,że są zjadliwe:) Aż swojego eksperta wołałam od grzybów i wiesz co? my takich nie znamy i nie zbieramy. Pozdrawiam Największą Grzybiare:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Ben-ka, ja też ciągle uczę się nowych gatunków - mam kilku znajomych znających się na grzybach lepiej ode mnie więc mam się od kogo uczyć :-) A gąsówki są bardzo smaczne :-) i jeszcze teraz rosną!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Piekny Calzone, ze smaczny to widac :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !