Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać łyżkami na zmianę cukier waniliowy, zapach cytrynowy oraz sól wymieszaną z cukrem a także pojedynczo, jaja. Na końcu wsypać ser. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać tyle wody mineralnej, by ciasto rozrywało się, odchodząc od łyżki. Formę do babki dokładnie nasmarować tłuszczem, nałożyć ciasto.
Temp pieczenia: 180 stopni C.
Czas pieczenia: około 1 godzina.
Ciasto po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika wytrząsnąć na kratkę kuchenną. Po kolejnych 30 minutach (powinno być jeszcze lekko ciepłe) nasączyć sokiem cytrynowym: wycisnąć sok z cytryny, zmieszać z taką samą ilością wody, drutem do robótek kilkakrotnie przekłuć ciasto i w wykonane otwory wkropić przygotowany sok.
Krótko przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !