Sposób przygotowania

z mąki wody(ok 1 szklanki)drozdzy mleka i szczypty soli wyrobić ciasto powinno byc gęste ,odstawić do wyrosniecia ,gdy ciasto trochę podrośnie ponownie je zagniesc i uformowac niewielkie kulki.odstawić do wyrośnięcia .zagotować wodę w dużym garnku obwiązanym czystą ściereczką -tak aby utworzyła na nim rodzaj sita .gdy wrzatek juz silnie paruje zmniejszyć ogień .kulki ciasta ktore urosnąć o 1/3 ,ułożyć na płutnie (w kolejności w jakiej były zrobione )garnek szczelnie przykryć miską .gotować paruchy na małym ogniu 10 min.zajrzeć czy urosły i są gotowe. zrobić sos : wypestkowane śliwki dusić na maśle z dodatkiem przypraw przetrzeć przez sito.dodać śmietankę przyprawić do smaku cukrem ,podawać na ciepło do gorących klusek .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    grazia1

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ciekawy przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !