Sposób przygotowania

Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. Z dwóch białek ubić pianę. Pozostałe można później wykorzystać do bezów. Można je też zamrozić, aż do momentu, gdy przydadzą się do deseru itp.
Wszystkie żółtka utrzeć z cukrem na pienistą masę. Skórkę pomarańczy umyć w gorącej wodzie, następnie drobno zetrzeć. Masło drobno pokroić, wrzucić do miski. Laskę wanilli przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać zawartość i dorzucić do masła (lub po prostu dodać cukier waniliowy). Razem ze skórką pomarańczową lub zapachem pomarańczowym podgrzać na parze i mieszać aż zmięknie.
Najpierw dodawać łyżką przesianą mąkę, następnie masło nałożyć do masy z żółtek. Na końcu zmieszać z pianą z białek Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, starannie nasmarować masłem i posypać grubą warstwą cukru pudru. Na patelni bez tłuszczu uprażyć migdały na złoty kolor, mieszając, wysypać na blachę. Nałożyć ciasto cienką warstwą ( o grubości najwyżej 3 cm).
Temp pieczenia: nagrzać do 150 stopni, natychmiast zmniejszyć do 100 stopni C.
Czas pieczenia: 1 godzina.
Ciasto wytrząsnąć, jeszcze ciepłe pokroić ostrym nożem na kawałki i bardzo szybko podawać.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !