Sposób przygotowania

Składniki:
* 2,5 kg szynki surowej tzw kulki (2 sztuki)
* 1 opakowanie soli do peklowania Prymat
* 0,5 l wody
* 10 ziaren jałowca
* 10 ziaren ziela angielskiego
* 15 ziarenek pieprzu czarnego
* 3 liście laurowe
* 8 ząbków czosnku (polskiego)
* 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu

Szynki opłukać.Sól do peklowania rozpuścić w zimnej,przegotowanej wodzie.Dodać pokruszone liście laurowe,ziarna jałowca,pieprzu,ziela angielskiego i suszony rozmaryn.Ząbki czosnku obrać i jeśli są większe można przekroić.Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Szynki ułożyć ciasno w naczyniu,zalać marynatą ,przykryć i wstawić do lodówki.Co dzień raz lub dwa je przewracać na drugą stronę.
Po tygodniu osączyć szynki z marynaty ,włożyć do rękawa do pieczenia,spiąć,nakłuć rękaw w 2-3 miejscach wykałaczką.Piec ok.1-1,2g godziny w temp. 200 stopni.Po tym czasie rozciąć rękaw i piec ok.0,5 godz do zrumienienia.Po upieczeniu gorące szynki zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą.
Gotową kroić na plastry i podawać z chrzanem lub dowolnym sosem.Można podać na gorąco i na zimno.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszna szyneczka
  • 4
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    skorzystam z tej marynaty bo będziemy testować naszą nową wędzarkę na działce, myślę ,że się sprawdzi
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    wyszła pewnie smakowita
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    jeszcze trochę i będziemy piec mięsiwa:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetny przepis nie tylko na święta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !