Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta: Mleko, masło i cukier podgrzać. Do miski wsypać: mąkę, drożdże, cukier waniliowy, sól i dodać jajka. Zamieszać, wlać ostudzone z dodatkami mleko. Wyrabiać ręką aż do oderwania się ciasta i tak przygotowaną masę zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy makowej: Mak zemleć w maszynce, rodzynki opłukać i osączyć, do rondla włożyć: masło, mak, cukier, miód, rodzynki i migdały. Ciągle mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu, lecz nie przesmażać. Gdy masa nieco ostygnie, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać olejek migdałowy. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąty o grubości ok. 1 cm, na ciasto wyłożyć masę makową, pomijając brzegi. Całość zwinąć w rulon i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Po wyrośnięciu włożyć do średnio nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu struclę polukrować (najlepszy jest lukier z dodatkiem alkoholu). Udekorować skórką pomarańczową, płatkami migdałów, rodzynkami lub lukrem.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    w sam raz na Wielkanocny stół :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Uwielbiam wszelkie ciasta makowe i wszelkie strucle (:
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    usmiech

    bardzo dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !