Sposób przygotowania

Kaczkę myjemy wkładamy do garnka i zalewamy marynata i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin,obracając co jakiś czas.Kaczkę szpikujemy cienkimi paskami słoniny i posypujemy tymiankiem,majerankiem i jałowcem.Grzyby myjemy i moczymy w 1/2 litra wody i gotujemy a gdy będą miękkie wyjmujemy i studzimy a następnie siekamy.Ziemniaki obieramy i kroimy na cząstki podsmażamy w dużej ilości tłuszczu na rumiany kolor.Całość mieszamy z posiekaną natką pietruszki,grzybami i kaparami,doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem.Kaczkę napełniamy masą związujemy nogi i polewamy tłuszczem,skrapiamy śmietanka połączoną z wodą a pózniej z wytworzonym sosem.Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach.Po upieczeniu kaczkę dzielimy na porcje.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !