Sposób przygotowania

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj 1/2 łyżeczki garam masala. Z mięsa formuj małe klopsiki (o średnicy ok. 1,5cm). Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce.
Część oliwy (4 łyżki) rozgrzej na patelni i smaż klopsiki, aż będą złociste.

Na oddzielnej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, smaż cebulę. Do cebuli dodaj garam masala, kolendrę, kmin rzymski i posiekaną papryczkę chili. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i imbir, smaż jeszcze chwilę. Dodaj złociste klopsiki drobiowe oraz pomidory z puszki. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj przez ok. 10-15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać trochę wody.

Podczas gotowania sosu z klopsikami, przygotuj ryż (do wody, w której będzie się gotować ryż dodaj wymieszany w ok. 3 łyżkach wody szafran). Poza dodaniem szafranu, ryż gotuj według przepisu na opakowaniu.

Sos podawaj z ryżem. Ryż możesz posypać czarnym sezamem i świeżą kolendrą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    brzmi zachęcająco
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    świetny przepis !
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    muszą być pyszne
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Bardzo smacznie wyglądają.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !