Sposób przygotowania

Dynię obieramy ze skóry odcinamy 1/3 wysokości,usuwamy pestki i miąższ zostawiając ścianki grubości 2 cm.Wnętrze dyni nacieramy solą skrapiamy sokiem z cytryny,posypujemy bazylią i odstawiamy na 30 min.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Mielone mięso łączymy z odciśniętymi bułkami wcześniej namoczonymi w mleku,jajkiem,dodajemy cebulę,czosnek pieprz i sól dokładnie mieszamy.Takim farszem nadziewamy dynię składamy obie jej części obwiązujemy lnianą nicią i układamy w nasmarowanej masłem brytfannie.Podlewamy bulionem dodajemy pokruszony liść laurowy i wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok godziny.Pod koniec pieczenia polewamy dynię stopionym masłem zmieszanym ze śmietaną.Przed podaniem kroimy na plastry i podajemy z ziemniakami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    U mnie zapowiada się w tym roku urodzaj na dynię, więc będę miała co próbować, bo ten przepis podoba mi się.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !