Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Następnie wbić jedno jajko, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz jedną łyżkę zimnej wody. Całość zagnieść na gładkie, kruche ciasto. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 30 cm i przełożyć do natłuszczonej formy do tarty. Nakłuć wierzch ciasta i posypać tartą bułką. Trzymać formę w zimnym miejscu ok 10 minut. Morele dokładnie umyć, osączyć, przekroić na pół, wypestkować. Ułożyć równomiernie na cieście. Piec tarte ok 35 minut w temp 200 stopni C. Konfiturę podgrzać, dodać migdały i chwilę podsmażyć razem. Po upływie ok 15 minut posmarować ciasto konfiturą. Upiec do końca. Ciepłe podawać np z bitą śmietaną.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !