Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i tłuczemy na gładką masę.. Mieszamy ziemniaki z 2 łyżkami masła, aż się roztopi. Dodajemy 1 żółtko i śmietanę. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Dzielimy masę ziemniaczaną na 12 równych części, następnie każdej z nich nadajemy kształt wałeczka-krokiecika (około 2 cm szerokości, 4 cm długości). Ubijamy jajko wraz z pozostałym białkiem, przelewamy do głębszego talerzyka. W drugim przygotowujemy bułkę tartą. Każdy krokiet moczymy w jajku a następnie w bułce tartej.
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy krokiety z każdej strony do osiągnięcia złotego koloru.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Takich jeszcze nie robiłam:):)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magula

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !