Sposób przygotowania

Mąkę siekamy z zimnym masłem,wbijamy jajko,dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto,schładzamy je w lodówce.Jabłka obieramy i kroimy w kostke i wkładamy do rondla,dodajemy sok z cytryny,rodzynki słodzimy i dusimy 5 min.Przekładamy na sito i studzimy.Ciasto dzielimy na dwie części ,mniejszą wylepiamy dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy ok 15 min i czekamy aż ostygnie.Pozostałe ciasto wałkujemy na placek o średnicy 28 cm ,z placka wycinamy krążek o średnicy 24 cm przekładamy go na talerz i wstawiamy do lodówki,ścinki ciasta zagniatamy formujemy placek o szerokości 3 cm i wylepiamy nim boki tortownicy,tworząc rant.Na spodzie podpieczonego ciasta rozkładamy jabłka z rodzynkami,przykrywamy krążkiem ciasta z lodówki dociskając brzeg do rantu.Smarujemy ciasto żółtkiem z mlekiem i pieczemy ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam jabłka...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    pyyyszności!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !