Sposób przygotowania

Pomarańczę szorujemy wyciskamy z niej sok a skórkę gotujemy we wrzątku,odcedzamy i chwilkę smażymy,dodajemy sok pomarańczowy i podgrzewamy na małym ogniu.Mięso myjemy i osuszamy,kroimy na 4 plastry,lekko rozbijamy tłuczkiem skrapiamy sokiem z cytryny,posypujemy pieprzem i smażymy na rozgrzanym maśle,następnie przekładamy na podgrzany półmisek solimy i trzymamy w cieple.Na patelnie wlewamy wywar z dzika lub bulion wołowy dokładnie mieszamy a powstały sos wlewamy do rondelka ze skórką pomarańczową,dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia,następnie wlewamy wymieszaną z dwoma łyżkami wody mąkę ziemniaczaną i mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje,przyprawiamy solą i pieprzem,wlewamy likier.Polewamy filety i wstawiamy na 5 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !