Sposób przygotowania

Ciasteczka mielimy blenderem lub innym sprawdzonym sposobem :). Dodajemy przyprawy, cukier puder i stopione masło. Dokładnie mieszamy. Taką masą wykładamy tortownicę o średnicy 24cm. dociskamy by spód był zwarty. Tortownicę wstawiamy na ok 15minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.

Jajka ubijamy z cukrem, kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy śmietanę i budyń - proszek. Miksujemy jeszcze ok 2 minuty.

Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na spodzie z ciastek układamy dość ciasno pierniczki. Na pierniczki wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut, po czym podkręcamy troszkę temperaturę do 180st na jeszcze ok. 15-20minut.
Nie pozwólmy by góra zbytnio się spiekła. Po naciśnięciu na środek sernika ma on stawiać bardzo delikatny opór. Jeśli nie przepieczemy sernika, będzie on delikatny i kremowy. Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej topimy czekoladę ze śmietanką i mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni sernika i odstawiamy do zastygnięcia.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    pysznie wyglada:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !