Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka kroimy w paski długie i grube na palec (wskazujący), wrzucamy do naczynia, wkładamy pokrojoną w paski cebulę, wlewamy Maggi, olej, wsypujemy Delikat i mieszamy. Następnie powinno się to włożyć na około 2 godziny do lodówki - żeby mięsko przesiąkło.
Po leżakowaniu w lodówce wbijamy 2 żółtka, a z białek ubijamy pianę, którą następnie dodajemy do masy. Potem wsypujemy jeszcze mąkę ziemniaczaną - w takiej ilości żeby masa nie była za tęga - tak gdzieś około konsystencji średniogęstej śmietany. Wszystko oczywiście mieszamy. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką niewielkie kotleciki - smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Można podawać z ziemniaczkami i dowolną sałatką.
Kotleciki na zimno są przepyszne - nadają się jako przystawka na imprezie, albo danie na ciepło.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !