Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolowane ziemniaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
wędzony boczek 200 gram
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól
olej 2 łyżki
wafel 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: rolowane ziemniaki

Ziemniaki obrać, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, a następnie przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Połączyć z ziemniakami, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wafel włożyć między dwie wilgotne ściereczki i trzymać go tam tak długo, aż stanie się miękki. Nałożyć na niego masę z ziemniaków i po chwili zwinąć w kształtny rulon.
Ostrym nożem pociąć rulon w plastry o grubości 2 cm. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i odrobinie bułki tartej. Na patelni rozgrzać olej. Plastry smażyć z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 20.02.2012 16:56
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak