Sposób przygotowania

Śmietanę zagotować z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Ściągnąć z ognia, przykryć i zostawić do wystygnięcia. Wyjąć laskę wanilii. Żółtka utrzeć razem z cukrem. Dolać śmietankę, wymieszać. Masę wstawić do naczynia z gorącą wodą i ogrzewać, mieszając do momentu, aż masa zastygnie. Należy uważać, by nie zagotować masy, gdyż może się wtedy ściąć.
Masę zestawić z ognia, dodać ser, masło, cukier waniliowy, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały oraz namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Przygotowaną masę umieścić w foremce i schłodzić w lodówce. Wyjąć z foremki, udekorować bakaliami i kandyzowanymi owocami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !