Sposób przygotowania

1 szklankę śmietanki kremówki, słodkiej 30-36 % zagotować w rondelku. Gdy zacznie wrzeć zestawić z ognia i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę - ważne aby była dobrej jakości czyli taka o zawartości kakao min. 70%. Masę mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści a masa nabierze jednolitej, gęstej konsystencji. 1 łyżeczkę żelatyny zalać 5 łyżkami zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewać i mieszać aż się rozpuści, ale nie wolno zagotować. Płynną wlać do masy czekoladowej mieszając żeby się połączyło. Odstawić aby masa przestygła. Można dodać kilka kropli dowolnego aromatu.
Ciasto smarować jeszcze ciepłą polewą. Dodatek żelatyny powoduje, że polewa nie pęka przy krojeniu.

Spróbuj również

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam tak przyrządzoną polewę:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Pierwsze słyszę o żelatynie w polewie. Muszę wypróbować przy następnym cieście :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam
  • 2
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Wypróbowałam,polewa wyszła mi super.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !