Przepis i sposób przygotowania na: Tort śliwkowy
Ciasto kokosowe
20 dkg margaryny, 15 dkg cukru pudru, 20 dkg mąki, 4 żółtka, 2 całe jajka, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i utrzeć. Z pozostałych 4 białek ubić pianę dodając 20 dkg cukru, 20 dkg kokosu i wylać na poprzednie ciasto. Razem upiec w lekko nagrzanym piekarniku.
Masa ananasowa
1,2 szkl. kompotu z ananasów, 1 szkl. cukru, 2 łyżki mąki kartoflanej rozmieszać w 1/2 szkl. kompotu, zagotować, ostudzić.
1,5 kostki masła utrzeć z 5 żółtkami, dodać po łyżce kisielu. Na końcu pokrojone ananasy. Poukładać.
Składanie: placek śliwkowy - masa - ciasto kokosowe - masa - placek śliwkowy