Sposób przygotowania

Por przekrój wzdłuż na pół, opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój go w cienkie plasterki. Duś na maśle 3 minuty, aby lekko zmiękł, przestudź. Ugotuj na twardo 12 jajek, obierz i gdy ostygną zetrzyj na tarce. Natkę opłucz i posiekaj. Tak przygotowane składniki wymieszaj na jednolitą masę z surowymi jajkami oraz bułką tartą. Dopraw solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową, rozmarynem i papryką.
Opłukane liście szpinaku blanszuj minutę we wrzątku, osącz. Następnie owiń nimi łososia oprószonego pieprzem. Wysoką formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż połową masą, połóż łososia, przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Piecz 75 minut. Gotowy pasztet odstaw na 10 minut, wyjmij z formy. Podawaj na ciepło lub zimno z ostrym sosem chrzanowym lub żurawinowym.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    luki1984

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Apetyczny przepis.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !