Sposób przygotowania

Pieczarki oczyść, odetnij nóżki. Nóżki drobno posiekaj i razem z drobno roztartym czosnkiem i poszatkowaną cebulą podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj płatki owsiane i całość krótko razem smaż.
Do masy dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz oczyszczoną i pokrojoną a kostkę paprykę. Wszystko razem lekko duś. Dopraw solą i pieprzem, zostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj połowę startego sera i mieszaj.
Dwie łyżki oliwy wymieszaj z ziołami prowansalskimi i smaruj nią wnętrza kapeluszy pieczarek. Napełniaj je farszem i posyp resztą sera.
Pieczarki włóż do brytfanki i zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku podgrzanym do 190 stopni. Potrawę podawaj z roszponką delikatnie zalaną zalewą z soku cytrynowego, octu winnego, cukru i łyżki oliwy oraz dwóch łyżek wody.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !