Sposób przygotowania

Groch namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc. Kolejnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, dopiero miękki osolić.
Ugotować wywar z włoszczyzny, kości wieprzowych, boczku, liścia laurowego. Groch przetrzeć przez sito, przelać odcedzonym wywarem. Pokroić boczek w kostkę, dodać do zupy.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na złoto, dodać mąkę i zarumienić, połączyć z zupą i zagotować. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy.
Zupę doprawić pieprzem, solą, ewentualnie jak ktoś lubi Kucharkiem uniwersalnym, do zupy dodać również majeranku. SMACZNEGO !!!

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 4
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    uwielbiam grochową!
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    mniam zupka;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    aisza1

    dawno takiej zupy nie jadłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !