Sposób przygotowania

Grasz w zielone? Gram! - Masz zielone? Mam!!! Mam pyszną, pożywną zupę :-)

Warzywa myjemy, cukinię kroimy w dużą kostkę, razem ze skórką. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, chili siekamy, paprykę zieloną kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki odcinając końcówki strączków. Czosnek obieramy siekamy. Masło ucieramy z mąką na pastę. Korpus z kurczaka i soczewicę, po opłukaniu, zalewamy w garnku zimną wodą, ok. 1l. Gotujemy ok.30 min., korpus wyjmujemy i ew. obieramy z resztek mięsa, które wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy łodygi brokuła i fasolkę, gotujemy 2-3 min., dodajemy papryki i czosnek, gotujemy kolejne 2-3 min.. Następnie dodajemy cukinię i masło z mąką, gotujemy jeszcze ok. 3-4 min.. Na koniec doprawiamy zupę solą, wsypujemy zieleninę, mieszamy - już nie gotujemy. Zamiast masła możemy zupę zaprawić śmietaną lub jogurtem. Należy uważać aby nie rozgotować warzyw, mają być ugotowane, ale lekko twardawe. Przed podaniem posypałam zupę pestkami dyni. Możemy też zrobić wersję wegetariańską, bez dodatku mięsa. Zalewamy wtedy wodą samą soczewicę i dalej postępujemy jak w przepisie.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    r5zeczywiście zielono;) na pewno pysznie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    fajna zupa i te pestki dyni- strasznie fajny pomysł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    ale super wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    super zupka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !