Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piana z białek - jak dobrze ubić?

5.0
(53)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białek jaj kurzych kilka
szczypty soli 1-2

Przepis i sposób przygotowania na: Piana z białek - jak dobrze ubić?

puszysta, biała, sztywna...taka powinna być!

Chodzi o to żeby w białki wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Nie ma znaczenia czy robimy to trzepaczką ręczną czy mikserem aczkolwiek drugie urządzenie jest wygodniejsze. Jajka należy umyć dokładnie w ciepłej, bieżącej wodzie i sparzyć przez kilka sekund wrzątkiem. Aby ubić dobrze pianę z białek musimy starannie oddzielić białka od żółtek. Trzeba to zrobić na prawdę dokładnie bo najmniejsza drobina żółtka spowoduje, że białka źle się ubiją. A dlaczego? Dlatego, że tłuszcz zawarty w żółtku będzie niszczył powstające bąbelki. Z tego samego powodu trzeba ubijać pianę w idealnie czystym naczyniu, najlepiej stalowym lub szklanym - dla pewności można przetrzeć je niewielką ilością soku z cytryny i osuszyć czystym ręcznikiem papierowym - kwas rozpuści ewentualne resztki tłuszczu. Temperatura białek nie jest tak ważna, niektórzy zalecają ubijanie białek dobrze schłodzonych, ale nie ma to uzasadnienia. Dobrze jest jednak dodać do białek szczyptę soli i ubijać (ja używam miksera) najpierw na małych obrotach do spienienia a potem zwiększyć obroty i ubijać aż piana będzie sztywna, bielusieńka i lśniąca. Cukier lub np. proszek budyniowy(jeśli jest w przepisie do którego dodajemy pianę) dosypuje się stopniowo pod koniec ubijania i ubija aż do jego rozpuszczenia. Pianę ubijamy bezpośrednio przed użyciem ponieważ odstawiona, nawet do lodówki, traci na puszystości i nie da się ubić jej ponownie na tak sztywno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiesiek513 23.06.2017 17:47
Przepis, bardzo dobry.
wiesiek513 23.06.2017 17:44
Przykro patrzeć na tak wyuzdane komentarze na temat nie związany z przepisem.Szanowne panie ,komentujcie wtedy ,kiedy wypróbujecie przepis. Jak kobiety, mogą komentarzem dziwnym ,obrzydzić swoją osobowość.Przykre.
SmacznaPyza 31.12.2013 18:27
no nie, to nie o taką pianę chodzi, ojczulku
SmacznaPyza 26.12.2013 18:11
bzdurne to są Twoje komentarze
Smaczna_B 21.12.2013 16:38
i to ma być przepis? bzdura totalna
wulkanxd 01.08.2012 09:09
sól przedłuża ubijanie białek,jedynie zabija bakterie
wulkanxd 31.07.2012 13:22
to nie jest przepis ,tylko porada ...
SmacznaPyza 04.03.2012 18:11
no widzisz Aleksandra, Ty nawet chyba nie przeczytałaś bo o śmietanie tu nie ma ani słowa :)))
Aleksandra22
Aleksandra22 03.03.2012 18:52
Ależ szałowy "przepis", po prostu mistrzostwo świata w ubijaniu śmietany!
gosia47-47 17.10.2011 19:59
Heńka: ty krytykujesz mnie za coś że nie doprawiłam jakiegoś dania, i co nie mogłam tak zrobić, zrobiłam jak chciałam, twoje komentarze do przepisów wołają naprawdę o pomstę do nieba, są gorzej niż żenujące, wolę mieć żenujące niż naprawdę takie jak ty, i toczyć wojenną ścieżkę ze wszystkimi, swoim koleżankom piszesz wspaniałe, super a do innych się uczepisz jak możesz! Dawno cię u mnie nie było, nie po krytykowałaś nic, a dodałam kilka \"marnych\" przepisów!
Henryka2 09.10.2011 10:37
Te 4 wpisy mojego komentarza to \"zasługa\" systemu.Nie mogłam dodać komentarza, a dzisiaj znalazłam aż 4!
Henryka2 08.10.2011 21:03
gosia47-47 a po śmierci będziesz? Nie wiem skąd u Ciebie takie samouwielbienie? Jesteś mierną kucharką, Twoje komentarze i pytania sa na żenującym poziomie a próbujesz ciągle komuś \'dowalić\". To, że ty tak nie robisz nie jest miernikiem niczego.Rób sobie do upojenia.Tylko nie krytykuj innch za to,że robią inaczej.to pozostaw dla lepszych od tych, których krytykujesz.
SmacznaPyza 08.10.2011 14:38
gosia, głupoty piszesz jak zwykle
Koper 08.10.2011 09:53
Piana wyszła piękna, a poradnik przyda się początkującym kucharzom, fajny pomysł :)
gosia47-47 13.06.2011 06:55
w życiu tak nie robię jak pani a i tak wychodzi piana zawsze bardzo dobra a poza tym, jakbym chciała tak robić pianę to placek musiałabym robić gdzieś pół godziny wcześniej
Kate131 16.06.2010 15:29
co to jest to nie przepisy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak