Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Utrzeć żółtka z cukrem, wsypać mąkę, wyłożyć wyrośnięty rozczyn, dodać mleko, sól, wyrobić ręką ciast. Gdy wszystkie składniki połączą się dodawać powoli roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę: wymieszać na talerzu mąkę i cukier. Stopić masło, wlać do mąki, dodać przyprawy, zatrzeć łyżką. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posmarować jajkiem, posypać kruszonką, ścierając ja na tarce nad ciastem. Wyrośnięte ciasto upiec na złoty kolor.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !