Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską
* tuńczyk w sosie własnym - puszka, 180g,
* kapusta pekińska - średnia główka,
* kukurydza konserwowa - puszka,
* fasola czerwona konserwowa - puszka,
* cebula czerwona - średniej wielkosci,
* ogórek kiszony - 4 średniej wielkosci,
* natka pietruszki - mały pęczek,
* majonez - 3 czubate łyżki,
* jogurt naturalny gesty light - 3 łyżki,
* sok z cytryny - łyżka,
* czosnek - ząbek,
* sól, pieprz ziołowy.
PRZYGOTOWANIE:
Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, pozostałe opłukać i osuszyć. Odrzucić głąb i twarde części wokół niego. Kapustę drobno posiekać. Warzywa z puszki dobrze odsączyć z zalewy, tuńczyka odcisnąć, fasole kilkakrotnie przepłukać. Ogórek pociąć w kosteczkę, odrzucić końcówki. Cebule i natkę obrać, umyć, osuszyć, drobno pokroić. Majonez z jogurtem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie wymieszać i dodać do pozostałych składników. Przyprawić, dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Przetrzymywać w chłodnym miejscu.