Przepisy świąteczne

Sposób przygotowania

Żółtka ucieram z cukrem pudrem, następnie dodaję po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Teraz obroty przestawiam na najniższe i dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Rękami z ciasta robię kulę, owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 min. do schłodzenia.
Po tym czasie ciastem wyjętym z lodówki wylepiam dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Boki tortownicy wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną. Na ciasto położyłam arkusz papieru do pieczenia i wysypałam fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piekę 10 minut, następnie zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Ser, cukier puder, mąkę i ekstrakt waniliowy miksuję, następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie nam potrzebna do masy jagodowej.

Blenderem miksuję dżem jagodowy do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksuję, tylko do połączenia składników.
Pozostałą masę serową wykładam na podpieczony i przestudzony spód.

Wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170*C. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładam łyżką masę serowo-porzeczkową.

Tortownicę wstawiam do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę przez 30 minut.
W tym czasie mieszam składniki polewy, którą nakładam na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta.

Tortownicę ponownie wstawiam do piekarnia na 10 minut, po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.
Sernik przechowuję w lodówce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    No super...jak serwujesz takie duże kawałki, to ja się chętnie wproszę:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Ciekawie wyglada :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Mysza666 to był ostatni kawałek, który udało mi się zatrzymać do zdjęcia i juz nie kroiłam na mniejsze części.
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    U mnie też jest duży problem z zachowaniem czegokolwiek;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    fajny pomysl
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję i miło mi, że Wam sie podoba.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Jeszcze takiego nie jadłam:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    ale fajne z tymi jagódkami
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    powiem tylko,że zapowiada się pysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !