Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą. Odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. W rondelku podgrzać masło i mleko, po ostudzeniu dodać do miski z mąką. Dolać również rozrobione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.
2 łyżki kakao rozrobić w dwóch łyżkach śmietany kremówki.
Pół łyżki mąki rozrobić w jednej łyżce śmietany kremówki.
Ciasto podzielić na dwie, równe części, do jednej dodać śmietanę z kakao, do drugiej śmietanę z mąką. Obie części ciasta jeszcze raz wyrobić, a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować kulki- tyle samo jasnych i tyle samo ciemnych. W prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać naprzemiennie kolorowe kulki, Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia co najmniej na godzinę (po wyrośnięciu kulki powinny się ze sobą stykać). Delikatnie wygładzić ciasto z wierzchu i piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut.
Upieczoną szachownicę oprószyć kakao wymieszanym z cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !