Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sezamki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukru 210 g
sezamu 210 g
wody 2 łyżki
miodu 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: sezamki

Sezam uprażyć na złoto na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Gdy będzie gotowy , przesypać go na duży talerz i odstawić. Do garnka wsypać cukier, dodać wodę i podgrzewać, aż wszystko się rozpuści i powstanie karmel. Podczas karmelizowania się cukru nie mieszać, dopiero gdy zacznie brązowieć i bulgotać. Do gotowego karmelu dodać miód i zamieszać drewnianą łyżką . Wrzucić sezam i mieszać, aż masa się połączy. Wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia, przykryć drugim i rozwałkować na grubość ok.1 cm . Poczekać chwilę, aż całość przestanie być gorąca i da się odkleić od pergaminu bez ciągnięcia się. Pokroić ostrym nożem na kwadraty i odstawić na chwilę do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

#DELETED#Małgorzata711527256155
#DELETED#Małgorzata711527256155 18.05.2012 00:12
extra chcialabym sprobowac je zrobic
SyMiki 13.12.2011 22:10
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak