Sposób przygotowania

Mąkę przesiać . Połowę mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże,dodać żółtko,cukier i sól,dokładnie wymieszać i dosypać mąkę ,dokładnie wymieszać ,aby nie było grudek.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wymieszać, dodać stopione masło, resztę mleka(podgrzane)oraz pianę z białek .Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do ponownego wyrośnięcia .
Patelnię dobrze nagrzać ,posmarować lekko tłuszczem i smażyć jak naleśniki . Podawać na gorąco polane jogurtem lub kwaśną śmietaną oraz posypane owocami .

Bliny należy smażyć zaraz po drugim wyrośnięciu ciasta bo jeśli ciasto będzie \"przerośnięte\' to bliny będą blade i kwaśne .Przed smażeniem ciasta nie można zbyt energicznie mieszać.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    apetycznie wyglądają zjadłoby się choć kawałek
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Smakowicie wygladają.
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smacznie wyglądają :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    slonko888

    pieknei wygladaja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !