Sposób przygotowania

Masło roztopić.W salaterce do przesianej mąki dodać cukier,jedno jajko i szczyptę soli.Drożdże rozetrzeć z łyżką mleka i dodać do ciasta.Wbić drugie jajko i wyrabiać do momentu,gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne,dodać stopniowo masło.Wyrobić powtórnie.Przełożyć do formy o średnicy 20-22 cm z otworem i pozostawić na 30 minut.Piec w temperaturze 200 stopni,25 minut.Wyłączyć piekarnik i pozostawić w cieple na 30 minut.W tym czasie przygotować syrop.Zagotować wodę z cukrem i wanilia.Nasączyć syropem ciasto.Ukręcić krem z żółtek i cukru,dodając mleko i dosypując mąkę.Na koniec zagotować,wlać kieliszek rumu i dokładnie wymieszać.Kremem wypełnić otwór babki.Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !