Sposób przygotowania

Mielone mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pastą węgierską, czosnkiem i oregano. Dodajemy jajko, bułkę tartę oraz wodę. Ugniatamy do powstania gładkiej miękkiej masy. Odstawiamy mięsko na kilkanaście minut żeby się przegryzło. W tym czasie rozkrawamy bułki smarujemy delikatnie masełkiem, kładziemy plasterek sera i układamy na kratce. Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Warzywa według uznania oczywiście kroimy w plasterki, oprócz sałaty. Kotlety smażymy na patelni grillowej.
Sos:
Mieszamy majonez (ewentualnie jogurt naturalny), ketchup, pastę węgierską, sól, pieprz oraz odrobinę sosu worcester. Zostawiamy na chwilę, aby smaki się przeszły.

Po wyjęciu bułek z piekarnika układamy w kolejności: kotlet, sałatę, łyżeczkę sosu, pomidor, ogórek, cebulkę, odrobinę sosu, góra bułki.

Polecam również wypróbowanie rożnych kombinacji warzyw w tym konserwowej papryki, prażonej cebulki lub innych ulubionych.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !