Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, 5 łyżek cukru i torebki cukru waniliowego. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Wymieszaj z żółtkami, a następnie dodaj oba rodzaje mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 15 minut w temp. 175*C. Gotowy biszkopt przełóż na oprószoną cukrem ściereczkę, usuń papier. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Około 20 dag truskawek pokrój w kosteczkę. Resztę zmiksuj z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Śmietankę ubij na sztywno z drugim cukrem waniliowym, wymieszaj z żelatyną. Połącz ze zmiksowanymi truskawkami.
Biszkopt posmaruj konfiturą. Na niej rozsmaruj tężejący krem truskawkowy, posyp krojonymi owocami. Zwiń roladę. Włóż do lodówki na 2 godziny. Oprósz ciasto cukrem. Posyp startą czekoladą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    świetny przepis :))
  • 1
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    świetny przepis :))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !