Sposób przygotowania

1. Marcepan drobno zetrzeć. Utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę. Ucierając kolejno dodawać żółtka. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać czekoladę w proszku i wymieszać mikserem. Dwa białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem.
2. Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 30 minut. Studzić 10 minut w tortownicy, następnie ciasto przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
3. Truskawki opłukać, oderwać szypułki. Wystudzone ciasto ponownie włożyć do tortownicy. Na cieście rzędami ułożyć truskawki-pionowo, czubkami do góry. Odłożone białko wymieszać ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę, powoli dosypując cukier.Tak powstałą bezę rozsmarować na truskawkach. Ciasto z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 10 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Wystudzić.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !